דיכאון או Depression והדרכים להתמודד בהצלחה!

הבדיחה הידועה מספרת על אדם שהגיע לעבודתו מחייך מאוזן לאוזן ושמח. הוא נשאל מה קרה לו, וכשהוא ענה בפשטות - אני פשוט שמח! אמרו לו - לא נורא עוד מעט זה יעבור לך.

טרדות, לחצים, פחדים וסיבות לדאוג או להיות עצובים לא חסרות בעולם, בארץ ובחיי היום יום של כל אדם ואדם. לכולנו יש ימים טובים יותר וטובים פחות, לעיתים ימים אלו הופכים לתקופות, אך רבים יעידו שבסך הכל הם מרוצים מחייהם ושמחים בחלקם.

לשיחת יעוץ אישי עם מטפל חייג/י חינם: 1800-100-172

יחד עם זאת, ישנם אנשים שכאשר ינסו להיזכר מתי היו שמחים לאחרונה, מתי צחקו, מתי לא דאגו או לא היו מדוכדכים - הם יתקשו מאוד. ישנם גם המתרצים את הסימנים השונים שהם חווים, כמו למשל ירידה במשקל, עצבות, בכי תכוף, בתירוצים שונים כמו הלחץ בעבודה, החום הלוהט או החורף הקודר.

לא תמיד אנשים מוכנים להודות באפשרות שהם חווים סוג מסוים של דיכאון, לעיתים גם סימנים שונים המופיעים כחלק מהדיכאון מבלבלים ומסיטים את האדם מבחינה עמוקה של מהות תחושותיו. כך למשל, קשיי שינה מאפיינים רבים החווים דיכאון ולא פעם אנשים פונים לטיפול בבעיות השינה ולא במקור להם.

הסימנים המאפיינים דיכאון הינם: עצבות מתמשכת, מצב רוח ירוד, שינויים בתיאבון (ירידה או עליה במשקל), קשי שינה ועייפות (בדרך כלל נדודי שינה אך לעיתים גם שינה מרובה), כאבים במקומות שונים בגוף (צוואר, גב, בטן), קשיי ריכוז, אי-שקט, חוסר חשק או חוסר הנאה מפעולות שבעבר הסבו הנאה, תחושות ייאוש וריקנות ומחשבות אובדניות.

מתי זה קורה? סוגים ומצבים בהם מופיע דיכאון

הספרות המחקרית מונה מספר סוגים עיקריים ונפוצים של דיכאון.

דיכאון קליני - מאופיין בדרך כלל בהופעתם של כחמישה סימנים, מתוך כלל הסימנים המאפיינים דיכאון, במשך שבועיים לפחות הפוגעים בתפקוד של האדם כך שהוא אינו יכול לעשות את כל הדברים שהיה עושה בעבר כמו ללכת לעבודה או ללימודים, לתפקד כהורה, לשוחח עם חברים או לצאת מהבית.

דיסתימיה - לעיתים אנשים מרגישים סימנים שונים המאפיינים דיכאון, אך שאינם מופיעים ברצף במשך שבועיים, אלא לסירוגין במהלך תקופה ארוכה. הם מעידים כי הם מצליחים לתפקד אך עושים הכל מתוך כוח האינרציה, כלאחר יד, ולא מתוך אנרגיה או סיפוק.

כמו כן, הם מתקשים להיזכר מתי בשנים האחרונות הם הרגישו אחרת, לפעמים זה נראה להם כאילו התחושות שלהם הפכו לחלק מהאופי שלהם ואינן מתארות מצב זמני. במקרים אלו, תתכן האפשרות כי הם סובלים ממה שמכונה - דיסתימיה.

דיכאון מופיע בגילאים שונים, אצל בני נוער, ילדים צעירים, בוגרים וכן בגיל השלישי. הסימנים מעט משתנים מגיל לגיל, כך ילדים צעירים לרוב יתקשו לתאר מה הם מרגישים, אך יפגינו שינוי בהתנהגותם - יהפכו פעילים פחות, מסוגרים יותר, עצבניים מאוד או חסרי מנוחה. 

כמו כן, דיכאון יכול להופיע בתקופה מסוימת (כמו למשל בתקופת החורף) או לאחר אירוע משמעותי, כמו לידה, מוות ושכול במשפחה, פיטורין ועוד שלמעשה מהווים טריגר להופעתו של הדיכאון.

איך מתמודדים? טיפול בדיכאון

מלבד התחושות הקשות, ההשפעה על הגוף ועל התפקוד - לדיכאון השלכות משמעותיות על תחומים רבים בחייו של האדם.

כך, פעמים רבות, אנשים מאבדים את מקום עבודתם בשל תפוקה ירודה או בשל ריבוי היעדרויות. המשפחה ובני הזוג הם הראשונים להיפגע ממצבו של האדם, אשר אינו פנוי להיות הורה או בן זוג תומך. כמו כן, העולם החברתי של אדם הנמצא בדיכאון מצטמצם במידה ניכרת, הוא מתרחק מחברים, מפסיק לצאת, מפסיק לבקר את המשפחה וחווה קשיים חברתיים רבים.

הקושי הרב שחווים אנשים בדיכאון, יחד עם ההשלכות המשמעותיות שמנינו לעיל, מדגישים את החשיבות של פניה לטיפול. חשוב לדעת, כי לדיכאון נטייה לחלוף מעצמו אחרי כמה חודשים (גם לדיכאון קליני חמור). אלא שאין בנטייה זו להבטיח כי הוא לא ישוב, להיפך, ידוע כי כמעט מחצית מהאנשים שחוו דיכאון במהלך חייהם, יחוו דיכאון נוסף בחמש השנים שלאחר מכן.

ישנן אפשרויות שונות להתמודד עם דיכאון ולטפל בו. פעמים רבות, מומלץ לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי דינמי, טיפול זה מאפשר בחינה של המקורות העמוקים של הדיכאון, מקור הסבל שלו ומציאת הכוחות הפנימיים להתמודדות ולשינוי אורח חייו.

לעיתים מומלץ טיפול תרופתי, בעיקר כאשר האדם מתקשה לתפקד באופן משמעותי וזקוק לסיוע שיאפשר לו לחזור לאט-לאט לתפקוד יום-יומי. טיפול מומלץ נוסף הוא טיפול קונטיבי התנהגותי המתמקד באיתור דרכי החשיבה שבבסיס חווית הדיכאון ובשינוי ההתנהגות המונעת מהן. 

בכל מקרה, פנייה לאיש מקצוע מתחום בריאות הנפש היא חשובה הן על-מנת לאבחן קיומו של דיכאון וסוגו והן על-מנת לשמוע על אפשרויות הטיפול ולבחון איזה אפשרות היא הטובה ביותר עבור הפונה.


פסיכיאטריה | רשלנות רפואית | נשירת שיער | פסיכיאטריה מנטלנט | דיכאון בגיל מבוגר | טיפול נפשי בדיכאון - הכיצד?
Depression והדרכים להתמודד ולחיות כמו כולם...